Bent u op zoek naar een huurwoning in de gemeente Altena? Alle beschikbare woningen vindt u op de website van Woongaard. Afhankelijk van uw inkomen kunt u reageren op een sociale huurwoning of een vrije sector huurwoning.

Wij, Woonstichting Land van Altena, hebben huurwoningen in Almkerk, Nieuwendijk, Uitwijk, Waardhuizen.

In de overige plaatsen van de gemeente Altena heeft Bazalt Wonen huurwoningen.

Naar www.woongaard.com

Afhankelijk van uw inkomen kunt u reageren op een sociale huurwoning of een vrije sector huurwoning. Wilt u weten op welke huurwoningen u met uw inkomen kunt reageren? Op deze webpagina ziet u welke huurprijs bij u past:

Op welke woningen reageren

Is uw inkomen te hoog voor een sociale huurwoning? Dan kunt u een woning in de vrije sector huren. Deze woningen hebben een huurprijs vanaf  € 808,07 per maand (prijspeil 2023). U heeft geen inschrijving bij Woongaard nodig, als u op een vrije sectorhuurwoning wilt reageren.

Ook met een lager inkomen mag u een vrije sectorwoning huren, enkel heeft u dan geen recht op huurtoeslag.

Met 'passend toewijzen' wil de overheid voorkomen dat mensen met de laagste inkomens in te dure woningen gaan wonen en daardoor betalingsproblemen krijgen. Daarvoor heeft de overheid de Woningwet 2015 ingesteld, met regels waaraan alle woningcorporaties zich moeten houden.

Als u een passend inkomen heeft en een sociale huurwoning huurt, heeft u mogelijk recht op huurtoeslag. Hiervoor kunt u makkelijk en vrijblijvend een proefberekening doen op de site van de belastingdienst.

Veelgestelde vragen over passend toewijzen

Er zijn situaties waarin het noodzakelijk is dat u op korte termijn verhuist. U komt dan mogelijk in aanmerking voor een urgentie of indicatie. 

Wat is een urgentie?

Met een urgentie kunt u met voorrang reageren op de huurwoningadvertenties, waarbij staat aangegeven dat urgenten voorrang krijgen. Een woning wordt normaal gezien aangeboden aan de woningzoekende met passend inkomen, passende gezinssamenstelling, passende leeftijd en de langste inschrijftijd.
Als urgenten voorrang krijgen op een woning dan staat dit in de woningadvertentie vermeld onder het kopje 'Voorrangskenmerken'. Dergelijke woningen worden hiervoor door de corporatie gelabeld, dus met een urgentie heeft u niet op alle huurwoningen voorrang. Als er meerdere urgenten op een dergelijke woning reageren, dan krijgt degene met de langste urgentietijd als eerste de woning aangeboden. Zijn er geen urgent woningzoekenden die op de woning reageren, dan wordt de woning aangeboden aan de 'gewone' woningzoekenden.

Een urgentie wordt alleen in heel speciale situaties toegekend.

Veelgestelde vragen over Voorrangsregelingen/Urgentie

Stap 1. Vul de vragen uit de Urgentiewijzer www.urgentiewijzer.nl naar waarheid in.
Stap 2. Aan het einde kunt u een gratis kansadviesgesprek inplannen. Dit is verplicht.
Stap 3. Tijdens dit gesprek kijkt een medewerker met u naar uw persoonlijke situatie. U krijgt advies over de volgende stappen.
Stap 4. Na dit gesprek dient u uw definitieve aanvraag voor urgentie in. U moet hiervoor de benodigde gegevens uploaden en de kosten betalen.

De onafhankelijke urgentiecommissie Het Vierde Huis beoordeelt urgentie-aanvragen.

U betaalt € 50,- voor de aanvraag, ook als hieruit komt dat u geen urgentie krijgt.

Heeft u hierbij hulp of advies nodig?
Neem dan contact met ons op.

Wat is een woonzorgindicatie?

Iedereen wil zo lang mogelijk in zijn vertrouwde woning en omgeving blijven wonen.
Als dit moeilijk wordt vanwege lichamelijke gebreken kunt u er voor kiezen om uw woning aan te passen of bijvoorbeeld te kiezen voor een personenalarmering.

Is uw huidige woning niet aan te passen ?
Of zijn de aanpassingen niet langer voldoende om prettig te wonen?
Dan is verhuizen naar een gelijkvloerse woning vaak de volgende stap.
Als u wilt verhuizen naar een sociale huurwoning moet u ingeschreven staan bij Woongaard, zodat u kunt reageren op het woningaanbod en kenbaar kunt maken voor welke woning u in aanmerking wil komen.
Voor sommige mensen is het al voldoende om te verhuizen naar een willekeurige gelijkvloerse woning, waarvan het merendeel wordt toegewezen op wachttijd.

Als u snel een gelijkvloerse woning nodig heeft of als een gewone seniorenwoning niet
genoeg comfort biedt, dan is er de mogelijkheid om een woonzorgindicatie aan te vragen. Met de woonzorgindicatie komt u met voorrang in aanmerking voor een deel van de gelijkvloerse huurwoningen, dus niet op alle huurwoningen. De indicatie die u hiervoor nodig hebt noemen we een Woonzorgindicatie. 
In deze folder leest u meer over de soorten indicaties, welke aangepaste woningen (WMO-woningen) we hebben en treft u het aanvraagformulier voor de woonzorgindicatie aan.
De aanvraag kost € 120,- (prijspeil 2022).

WMO-indicatie

Wanneer u een specifiek aangepaste woning nodig hebt, met een badkamer en slaapkamer op de beganegrond van een gezinswoning of een traplift, dan vraagt u dit aan bij de gemeente

Woonstichting

Land van Altena