In de gemeente Altena is de gemiddelde zoektijd voor een woning 2 jaar. Alleen in heel speciale gevallen kunnen mensen voorrang krijgen. Deze mensen kunnen hun huisvestingsprobleem niet zelf oplossen en het probleem is buiten hun schuld ontstaan. Deze mensen kunnen een urgentieverklaring aanvragen. Daarnaast zijn er specifieke doelgroepen die met voorrang een woning krijgen aangeboden. We houden deze aantallen zo klein mogelijk om iedereen een eerlijke kans te bieden op een woning. 

Urgentie wordt bij hoge uitzondering verleend. Bijvoorbeeld als je ernstig ziek bent, je direct mantelzorg moet geven of als je huis door een brand onbewoonbaar is geworden. Met een urgentie kun je sneller reageren op specifieke huurwoningen.

In de advertentie onder 'spelregels' lees je welke kandidaten voorrang krijgen.  Dus met een urgentie heb je niet op alle huurwoningen voorrang.

Als meerdere mensen met urgentie reageren, krijgt degene met de langste urgentietijd de woning als eerste aangeboden. Zijn er geen urgent woningzoekenden die op de woning reageren, dan wordt de woning aangeboden aan de 'gewone' woningzoekenden.

Veelgestelde vragen over Voorrangsregelingen/Urgentie

Stap 1. Vul de vragen uit de Urgentiewijzer www.urgentiewijzer.nl  naar waarheid in.
Stap 2. Aan het einde kun je een gratis kansadviesgesprek inplannen. Dit is verplicht.
Stap 3. Tijdens dit gesprek kijkt een medewerker met je naar je persoonlijke situatie. Je krijgt advies over de volgende stappen.
Stap 4. Na dit gesprek dien je je definitieve aanvraag voor urgentie in. Je moet hiervoor de benodigde gegevens uploaden en de kosten betalen.

De onafhankelijke urgentiecommissie Het Vierde Huis beoordeelt urgentie-aanvragen.

Je betaalt € 50,- voor de aanvraag.

Heb je hierbij hulp of advies nodig?
Neem dan contact met ons op.

 
 
 
 
 
 

Iedereen wil zo lang mogelijk in zijn vertrouwde woning en buurt blijven wonen. Als dat moeilijk wordt door lichamelijke problemen, kun je je woning aanpassen. 

Is je woning niet aan te passen? Of zijn de aanpassingen niet genoeg om prettig te wonen? Dan is verhuizen naar een gelijkvloerse woning vaak de volgende stap.

Als je naar een sociale huurwoning wilt verhuizen, moet je ingeschreven staan bij Woongaard. Zo kun je reageren op woningen en laten weten voor welke woning je in aanmerking wilt komen. 

Heb je snel een gelijkvloerse woning nodig of biedt een gewone seniorenwoning niet genoeg comfort? Dan kun je een woonzorgindicatie aanvragen. Met deze indicatie krijg je voorrang voor een deel van de gelijkvloerse huurwoningen, maar niet voor alle. De indicatie die je hiervoor nodig hebt, noemen we een woonzorgindicatie.

In  deze folder lees je meer over de soorten indicaties, welke aangepaste woningen (WMO-woningen) we hebben en vind je het aanvraagformulier voor de woonzorgindicatie.

Je betaalt € 120,- voor de aanvraag.

WMO-indicatie

Wanneer je een specifiek aangepaste woning nodig hebt, met een badkamer en slaapkamer op de beganegrond van een gezinswoning of een traplift, dan vraag je dit aan bij de gemeente.

Een fijn en betaalbaar thuis. Dat is ons uitgangspunt. We willen daarom de beschikbare woningen eerlijk verdelen. Degene met de langste inschrijftijd en die aan de spelregels voldoet krijgt meestal de woning aangeboden. 

Voor sommige woningen zijn er echter uitzonderingen. Waarom? Omdat er in een regio een grote groep kan zijn met specifieke behoeften. Niet elke woning is geschikt voor iedereen. Daarom krijgen specifieke groepen die het op dat moment het hardst nodig hebben voorrang. Denk hierbij aan mensen die extra begeleiding nodig hebben of mensen die hun leven opnieuw moeten opbouwen, zoals bijvoorbeeld statushouders.

In het landelijke programma “een thuis voor iedereen”, ligt de focus op deze verschillende groepen. Naast een woning  zijn er in dit programma ook afspraken gemaakt over begeleiding en draagkracht in een straat. Samen met jou willen we er voor zorgen dat bewoners in Altena goed kunnen blijven wonen en zich thuis voelen.

Woonstichting

Land van Altena