Goede buren, betere buurten, voorkom woonoverlast

Woongenot hangt voor een groot deel samen met de manier waarop mensen in een straat of wijk met elkaar wonen. Soms gebeurt het dat het woongenot verstoord wordt en er sprake is van woonoverlast. Hier leest u wat u kunt doen om woonoverlast te voorkomen of op te lossen.

Houd rekening met elkaar

Een goede verstandhouding met de buren is heel belangrijk. Daar kunt u zelf aan bijdragen door rekening te houden met uw buren. De kans is groot dat zij dan ook rekening houden met u. Regelmatig een praatje maken, elkaar uitnodigen of contact maken met nieuwe buren draagt bij aan de leefbaarheid in uw buurt.

Dat is makkelijk praten ! 

1 op de 4 Nederlanders ergert zich wel eens aan zijn buren. Het gaat vaak om kleine irritaties die op lange termijn tot grote ergernissen kunnen leiden. Hoe voorkom je dat dat gebeurt?
Er samen over praten is niet altijd even makkelijk. Toch kun je er zelf iets aan doen.

In gesprek 

Meer dan de helft van alle overlastmeldingen wordt opgelost wanneer buren bereid zijn samen te praten. Vaak weten mensen niet dat zij overlast veroorzaken. Bespreek het probleem om samen tot een oplossing te komen. Maak daar ook samen duidelijke afspraken over.

Ernstige overlast

Is er in uw woonomgeving sprake van ernstige overlast, overtredingen of strafbare feiten? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844. U kunt ook anoniem melden via "meld misdaad anoniem" 0800-7000. Ook kunt u contact opnemen met Buurtbemiddeling via bovenstaand telefoonnummer of via de website. 

Tips om woonoverlast te voorkomen

Muziek en televisie

Zet uw volume niet te hard en stel uw bassen minder zwaar in, gebruik een koptelefoon of bevestig schuimrubber onder en achter de boxen en zet uw boxen het liefst niet tegen de muur.

Vloerbedekking

Als u een harde vloerbedekking wilt, zoals laminaat of plavuizen, breng dan een goed isolerende ondervloer aan. Dit dempt geluid. Loop niet met uw schoenen op de harde vloer en breng viltjes aan onder de stoelpoten. Laat kinderen spelen op een speelkleed.

Feestje?

Stel uw buren op de hoogte als u een feestje geeft. Of nodig ze uit! Als uw gasten vertrekken, neem dan binnen afscheid in plaats van op straat of in het trappenhuis.

Wasmachine

Om gebruik te maken van de voordelige nachtstroom, kunt u ook in het weekend overdag wassen. Zo voorkomt u geluidsoverlast 's nachts. Plaats de wasmachine niet tegen de muur van de buren.

Klussen

Vertel uw buren dat u gaat klussen en klus op een redelijke tijd.

Balkon

Plaats uw bloempotten binnen het balkonhek. Droogt u uw was op het balkon? Let er op dat het niet bij de buren naar binnen drupt.

Tuin

U moet zelf uw tuin onkruidvrij houden. Gebruik de tuin niet als opslag of werkplaats. Bomen moeten minstens 2 meter van de erfgrens staan, heggen een halve meter. Als de erafscheiding een gemeenschappelijke haag is, moeten beide buren die onderhouden. Zo'n haag mag ook niet zonder overleg met de buren worden verwijderd. Hangen de takken van de boom van de buren in uw tuin, vraag de buren om ze af te zagen. Doen ze dit niet dan mag u de takken zelf op een vakkundige wijze verwijderen, zonder in de tuin van de buren te komen.

Gemeenschappelijke ruimtes en openbare paden

De centrale hal, het trappenhuis, de galerij, de bergingen, de liften, de brandgangen en trottoirs zijn bestemd voor alle bewoners. Deze moeten om veiligheidsredenen goed begaanbaar blijven en mogen niet overwoekerd of vervuild raken of als stalling worden gebruikt.

Huisdieren

Verzorg uw hond goed en geef ze veel aandacht, dit voorkomt dat ze onnodig gaan janken of blaffen. Het is verboden om honden in de tuin of op het balkon hun behoefte te laten doen. Heeft u andere huisdieren? Verschoon de hokken regelmatig om stankoverlast te voorkomen.

Ongedierte

Etensresten en afval trekken ongedierte aan. Pas dus op voor onhygienische omstandigheden. Het voeren van bijv. duiven kan leiden tot lawaai en het achterlaten van uitwerpselen.

Vuilnis

U mag uw huisvuil (containers) alleen op de door de gemeente vastgestelde tijden aan straat zetten (dit geldt ook voor de zakken met plastic afval). Als u dit niet doet riskeert u een boete. Grofvuil kunt u het beste zelf naar de milieustraat brengen. Zet nooit zomaar uw afgedankte bankstel, fiets of wasmachine op straat. Kijk voor meer informatie over afval op de website van de gemeente Altena. 

Tips voor een goed gesprek

  • Vraag of het gesprek gelegen komt. Maak anders een afspraak.
  • Ga niet praten als u boos bent, maar wacht hiermee totdat u weer rustig bent geworden.
  • Wacht niet te lang met het gesprek, kleine irritaties kunnen snel groot worden als u er niet over praat.
  • Stop met praten als het gesprek omslaat in ruzie. Spreek dan met elkaar af om op een ander moment het gesprek te hervatten. Misschien is het goed om een derde persoon bij het gesprek te vragen.
  • Leg uit waarom u last ondervindt en wat daarvan de gevolgen voor u zijn.
  • Informeer of degene uw klachten herkent of zich kan voorstellen dat het gedrag hinderlijk is voor u.
  • Vraag of zij ook last hebben van u.
  • Klaag niet alleen, maar zoek samen naar een oplossing.
  • Wijs niet alles af omdat diegene anders leeft, maar probeer u te verdiepen in hun leefstijl.
  • Probeer samen duidelijke en concrete afspraken te maken en schrijf deze op.
  • Denk aan de gulden regel: "wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet"!

Woonstichting

Land van Altena