Huurdersinformatie

In de huurovereenkomst staan onze belangrijkste afspraken. Is er een medehuurder? Dan gelden de afspraken ook voor deze persoon.

Inschrijving gemeente 

Als je van ons huurt, sta je bij de gemeente ingeschreven op het adres van je woning. Inschrijven doe je eenvoudig in de Basisregistratie Personen. Wonen er meer mensen bij je? Dan staan ook zij ingeschreven op jouw adres. Verhuizen deze mensen, dan is het belangrijk dat ze zich uitschrijven. Het aantal personen op je adres bepaalt bijvoorbeeld de hoogte van je huurtoeslag.

Eenzijdige opzegging

Verandert er iets in je privésituatie? Dan horen we dit graag van je, vooral als je samen op de huurovereenkomst staat. We ontvangen dan graag een eenzijdige huuropzegging, ondertekend door beide partijen. Zo weten we precies wie de rechten en plichten uit de huurovereenkomst voortzet.

Inwonen

Onder bepaalde voorwaarden mag je tijdelijk één of meerdere personen bij jou laten wonen, zoals een (klein)kind, (groot)ouder of een partner met wie je gaat samenwonen. Dit noemen wij een inwoner. Hiervoor moet je wel toestemming vragen, en de persoon inschrijven op jouw adres bij de gemeente.

Een inwoner heeft niet dezelfde rechten en plichten als jij. Zo kan een inwoner bijvoorbeeld niet de huurovereenkomst overnemen. Jij blijft altijd verantwoordelijk voor de rechten en plichten uit de overeenkomst.

Medehuurderschap 

Huur je al een woning van ons? Dan kun je in sommige gevallen medehuurderschap aanvragen. Een medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als jij. Dit betekent dat de medehuurder recht heeft op de woning als één van jullie de woning verlaat. Er kunnen nooit meer dan twee volwassen personen met een gezamenlijke huishouding op de huurovereenkomst staan. Een volwassen kind kan dus alleen in zeer uitzonderlijke situaties medehuurder worden.

Er zijn verschillende vormen van medehuurderschap. Hieronder leggen we het verder uit:

Na een huwelijk of bij een geregistreerd partnerschap wordt jouw partner volgens de wet automatisch medehuurder. Wij passen dit graag voor jullie aan in onze administratie. Hiervoor hebben we informatie nodig van zowel jou als huurder, als van je partner als medehuurder.

Wat je moet aanleveren met het aanvraagformulier:

  • Een legitimatiebewijs van jou en je partner.
  • Jullie trouwboekje of de notariële akte van het geregistreerd partnerschap.
  • Als je in het buitenland getrouwd bent, breng dan de huwelijksakte mee die is vastgelegd bij een Nederlandse gemeente. Deze akte moet aantonen dat het huwelijk volgens de Nederlandse wet rechtsgeldig is.

Wil je medehuurderschap aanvragen omdat je samenwoont of een gemeenschappelijke huishouding voert? Dan gelden de volgende voorwaarden:

  • Je woont al 2 jaar samen met de kandidaat-medehuurder met onze toestemming. Of je mocht ervan uitgaan dat je deze toestemming zou hebben gekregen volgens ons huidige beleid.
  • De kandidaat-medehuurder is minimaal 18 jaar.

Voor het aanvragen van medehuurderschap hebben we informatie nodig van jou (als huurder) en van de persoon met wie je al 2 jaar samenwoont.

Wat je moet aanleveren met het aanvraagformulier:

  • Een legitimatiebewijs van jou en je partner.
  • Een adresuittreksel personen van jouw adres 
  • dat laat zien dat jullie minimaal 2 jaar samen op dit adres wonen. Dit document mag niet ouder zijn dan 1 maand.
  • Bewijsstukken dat jullie minimaal 2 jaar een gemeenschappelijke huishouding hebben. Dit kan bijvoorbeeld een brief van ons met toestemming zijn, een samenlevingscontract en/of bankafschriften van een gezamenlijke rekening.

 

 

Normaal gesproken kan er geen medehuurderschap worden aangevraagd voor een inwonend kind of ouder. Dit kan alleen in een bijzondere situatie, bijvoorbeeld bij langdurige zorg voor de ouder of het volwassen kind. Als je in zo’n situatie medehuurderschap wilt aanvragen, gelden de volgende voorwaarden:

  • Je dochter of zoon woont vanaf de geboorte al bij jou (de ouder(s)) in. Jullie wonen en leven dus onafgebroken in dezelfde woning.
  • Als het kind voor de ouder zorgt, moet het kind minimaal 35 jaar oud zijn. Andersom is er geen leeftijdsvereiste.

Voor het aanvragen van medehuurderschap hebben we de volgende informatie van jullie nodig:

  • Het legitimatiebewijs van jullie beiden.
  • Een adresuittreksel personen van je adres waarop staat dat jullie samen op dit adres wonen en sinds wanneer. Dit document mag niet ouder zijn dan 1 maand. 
  • Als er sprake is van zorg, dan ontvangen we hiervan graag bewijsstukken, bijvoorbeeld via het CIZ.

Woonstichting

Land van Altena