Terug naar overzicht

Salderen, blijft het of niet en mag je zonnepanelen schoonmaken?

Blijft salderen nu bestaan?

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel verworpen dat de afschaffing van salderen bij kleinverbruikers regelde. Dat betekent voorlopig dat je de opgewekte stroom mag wegstrepen tegen de teruggeleverde stroom, wat voor veel mensen een geruststelling is. Voorlopig? Ja, dit wetsvoorstel is verworpen omdat het als oneerlijk werd beschouwd voor bewoners van huurwoningen. Het idee is nu om de komende jaren een oplossing te bedenken die voldoende rekening houdt met de huursector, terwijl het tegelijkertijd grote opwekkers stimuleert om de opgewekte stroom directer te gebruiken wanneer de zon schijnt, bijvoorbeeld voor het opladen van een elektrische auto.

Schoonmaken van zonnepanelen

Bij het uitvoeren van de grote schoonmaak komt vaak de vraag naar voren of zonnepanelen ook schoongemaakt moeten worden. Het antwoord is: Nee, blijf er vanaf, tenzij het noodzakelijk is. Op zonnepanelen bevindt zich een speciale laag die voorkomt dat vuil blijft kleven. Als je gaat poetsen, verwijder je deze laag en zal vuil juist meer blijven plakken. Het is dus vooral belangrijk om er af te blijven en zeker geen kraanwater te gebruiken, omdat dit kalkaanslag kan veroorzaken. Wocozon houdt vanaf een afstand toezicht op de werking van zonnepanelen. Als er afwijkingen worden waargenomen, wordt dit onderzocht. Het kan zijn dat bijvoorbeeld bomen of roetschoorstenen in de buurt zijn die een laag achterlaten. Als dit ten koste gaat van de normale energieopwekking, kan het verstandig zijn om de panelen op een speciale manier schoon te maken, wat Wocozon regelt. Bij twijfel is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij Wocozon.

Terugleverboetes van energiebedrijven

Veel energiebedrijven zijn niet blij dat de salderingsregeling blijft bestaan. Dit kost hen ook extra geld, maar niet in de mate zoals in de media wordt gesuggereerd. Het grootste deel wordt al terugverdiend doordat ze de "vaste leveringskosten" hebben verhoogd voor alle klanten. Toch hebben sommige van de ongeveer 40 energiebedrijven een speciale heffing voor zonnepanelen ingevoerd. Dit is echter optioneel, hoewel hun websites meestal anders suggereren. Welke bedrijven dit zijn en hoe je hieraan kunt ontkomen, lees je hier bij Wocozon: www.wocozon.nl/nieuws/heffing-of-boete-voor-zonnestroom. Sommige energiebedrijven bieden geen welkomstbonus meer aan mensen met zonnepanelen. Hier valt weinig aan te doen. Tegenwoordig is het dus belangrijk om goed te kijken naar welk energiebedrijf je kiest als klant.

Woonstichting

Land van Altena