Terug naar overzicht

Regelmatig wordt iemand die (meer dan) vijftig jaar in hetzelfde huurhuis woont, door Woonstichting Land van Altena, verrast met bloemen. In de rubriek ‘vijftig jaar huren’ gunnen deze huurders u een kijkje in hun woning en hun leven.

Naam: Ada en Coc van Noorloos (72 en 75)
Adres: Zandsteeg in Nieuwendijk sinds januari 1971

Hoe kwam u aan de woning?
“We woonden bovenaan de Zandsteeg in een huisje met een rieten dak. Geen douche, geen warm water en met een ladder naar de slaapkamer van onze oudste. In de winter stond de rouwvorst op zijn dekentjes. Bijna drie jaar lang liep ik wekelijks naar Werkendam om aan de burgemeester te vragen wanneer er voor ons een andere woning zou zijn. Uiteindelijk kregen we een aanbod van Woningbouwvereniging Werkendam Vooruit. Twintig jaar geleden ging ons huis over naar Woonstichting Land van Altena.”

huur toen: f.68,00 per maand.
huur nu: €.392,07 per maand. “Dat is inclusief een bedrag voor stroom uit zonnepanelen.”

Bewoners
“We gingen hier wonen met onze oudste zoon. De tweede zoon werd hier geboren.
Nu wonen we alweer zeker twintig jaar met z’n tweeën.”

Wijzigingen aan het huis
“Het was een paleisje vergeleken met onze eerste woning. Er was een kachel met een olievat en een douche met een lavet. Maar geen warm water. Dat hebben we zelf aangelegd. Met toestemming van de verhuurder hebben we in de loop der jaren veel geïnvesteerd in ons woongenot. We bouwden een woonkeuken, een garage en een tuinhuis. De badkamer werd vergroot en we verwijderden de schoorsteen en de vaste kasten. De verhuurder bracht centrale verwarming aan en dubbel glas op de bovenverdieping. De benedenverdieping hadden we zelf al gedaan.”

De buurt
“We waren de jongsten toen we hier kwamen wonen, nu zijn we de oudsten. De buurt is er in de jaren niet op vooruit gegaan. We hadden een buurman die een wildernis maakte van zijn tuin en die ons regelmatig wakker hield. In het weekend zorgden de drinkgelagen van de arbeidsmigranten voor overlast en dan was er onlangs hier tegenover een wietplantage. Toch zeggen we nog steeds dat het hier een rustige buurt is.”

Mooiste belevenis in het huis
“Onze jongste zoon is hier geboren, we mochten hier ons vijftig jarig huwelijk beleven en er waren verschillende fijne tuinfeesten.”

Naarste ervaring in het huis
Het gezin Van Noorloos was nog jong toen Coc een ernstig ongeluk kreeg. Het was een dubbeltje op zijn kant. Een jaar later volgde een herniaoperatie. Coc raakte hierdoor blijvend gehandicapt en kwam in de WAO terecht. Het werden financieel slechte jaren, totdat Ada voor een goed salaris in het ziekenhuis kon gaan werken.

Verhuisplannen
“Ik ga nooit weg van de Zandsteeg,” zei Coc al tegen Ada toen hij net zes weken verkering met haar had. Dat is nooit veranderd. “Er moet echt iets aan de hand zijn willen we vertrekken. Mijn ouderlijk huis stond er en onze oudste zoon woont aan de overkant. We zitten hier heerlijk.”

Woonstichting

Land van Altena