Vergroot/verklein:

Doe het zelf tips

Pad of terras ophogen
Als u uw pad of terras op wilt hogen zorg dan dat het iets afloopt, zodat er geen (regen)water op de bestrating blijft staan. Zorg er verder voor dat de bestrating niet tegen de onderdorpel van het deurkozijn wordt gelegd. Door een te kleine ruimte tussen het straatje en de onderdorpel ontstaat namelijk vochtophoping, die uiteindelijk houtrot tot gevolg kan hebben. 

Buitenkraan plaatsen
Wij hebben geen bezwaar tegen de plaatsing van een buitenkraan, mits degelijk en vakkundig aangelegd. De kraan moet op een muurplaat gezet worden, die vervolgens tegen de gevel wordt geschroefd. De leiding door de muur, moet worden beschermd door een passende kunststof mantelbuis. Houd bij het boren dus rekening met de diameter daarvan. Omdat in de winter de kraan af te kunnen tappen moet binnenshuis op een goed bereikbare plaats een stopkraan met aftapkraan geplaatst worden. Het nutsbedrijf eist dat uw buitenkraan een beluchter heeft. Heel handig is een kraan met een dubbele uitloop waar u permanent een tuinslang aan gekoppeld kunt houden. Er zijn ook kranen met afneembare draaidop, waardoor ongewenst gebruik wordt voorkomen. Als uzelf niet in staat bent om een buitenkraan vakkundig aan te leggen, dan raden wij u aan om er een erkend installatiebedrijf bij te halen.

Voorkom lijmresten bij het leggen van tapijt en zeil
Gebruik bij het leggen van vloerbedekking een speciale tapijtlijm, die nauwelijks resten op de vloer achterlaat wanneer de vloerbedekking verwijderd wordt.

Vochtvlekken wegwerken
Vochtvlekken zijn erg lastig weg te krijgen. U kent ze wel, die gele tot bruine vlekken op muren en plafonds. Ze ontstaan als gevolg van lekkage. Als de lekkage verholpen is, blijven de vlekken duidelijk zichtbaar aanwezig. Overschilderen met muur- of plafondverf helpt meestal niet. Vochtvlekken zijn erg hardnekkig en komen door de nieuwe verflaag heen. Daarom zult u, voordat u gaat witten, de vlekken eerst moeten afdekken met een niet doorlatende laag. Gaat het om een enkele vlek, dan kunt u het eens proberen met gewone witte grondverf. Ook aluminiumverf is erg doeltreffend. Gaat het om grote oppervlakken met veel vlekken, dan is het raadzaam om in de vakhandel een speciaal fixeermiddel te kopen, waarmee u het hele vlak moet voorbehandelen.

Wat u niet mag schilderen
• tegel- en voegwerken;
• beglazing;
• schakelmateriaal, zoals wandcontactdozen, schakelaars e.d.;
• hang- en sluitwerk, zoals deurkrukken, raamuitzetters e.d.;
• sanitair, zoals kranen, wastafels e.d.;
• metselwerk;
• radiatoren, behalve bij roestvorming.

Leidingen schilderen
Vindt u het ook zo'n geknoei om de achterzijde van leuningen en leidingen te schilderen? Vaak lukt het nog aardig met een klein en dun verfrolletje, maar soms is de afstand tussen leiding en muur daarvoor te krap. In dat geval kunt u eens het volgende proberen: neem een strookje vloerbedekking, strijk er in het midden wat verf op, schuif het achter de leiding en haal het enkele keren op en neer.

Bladderende plafonds voorkomen
Bladderende plafonds en muren zijn meestal het gevolg van enkele lagen van verschillende verfsoorten over elkaar, die niet goed aan elkaar hechten. Als u wanden of plafonds gaat sauzen, doet u er goed aan om eerst te onderzoeken welk soort verf er al op zit. Wrijf met een vochtige, donkere doek stevig over de verf. Als deze wit afgeeft heeft u te maken met een veegvaste (en niet met een watergedragen) verf. Blijft de doek schoon, kras dan met een zilveren muntstuk over de verflaag. Ontstaat er een egaal zwarte streep dan is het een synthetische muurverf. Als een zwarte streep niet egaal is, duidt dit op latexverf. Het beste is om bij een nieuwe verflaag weer dezelfde verf te gebruiken. Dus bijvoorbeeld veegvaste over een oude veegvaste laag. Latex hecht niet op veegvast en zal gaan bladderen. Wilt u toch latex over veegvaste verf smeren, dan moet de ondergrond eerst met een speciaal fixeermiddel worden behandeld. Latex op synthetische muurverf hecht wel goed, maar andersom kan weer niet. Als uw plafond al bladders vertoont, zit er niks anders meer op dan de oude verflagen voorzichtig met een plamuurmes af te steken of in geval van veegvaste verf, af te stomen. Het plafond vooraf goed nat maken.

Het smeren van sloten en scharnieren
Gebruik voor het smeren van sloten en scharnieren grafiet. Dit is in een handige spuitbus, in elke ijzerwaren- en doe-het-zelfhandel, te koop. Grafiet is een smeermiddel in poedervorm dat vastkleven van de pallen en veertjes in het slot voorkomt.

Brandveiligheid
Als u een aanpassing gaat maken in uw woning, heeft u meestal bouwmaterialen nodig. Van enkele van deze materialen is het belangrijk of de brandwerende kwaliteit ervan voldoende is voor de toepassing, waarvoor u het wilt gaan gebruiken.
Zo zijn er materialen die erg brandbaar zijn, veel rook afgeven of smeltdruppels produceren. Dit is vooral relevant als het gaat om materialen die zichtbaar blijven. Denk hierbij aan wand- en plafondpanelen. Maar ook uw gordijnen en meubels hebben een bepaalde mate van brandwerende kwaliteit.
Ook de plaats waar u de materialen wilt gaan toepassen, is hierin een factor.
Zo moeten de materialen in een zogenaamde vluchtroute bijvoorbeeld de overloop) van hogere brandwerende kwaliteit zijn, dan in een verblijfruimte (bijv. de woonkamer).
Wij adviseren u om u goed te laten voorlichten door de vakhandel waar u de bouwmaterialen gaat aanschaffen.
Kijk ook eens in deze folder met veel informatie over materialen en brandveiligheid.
Let wel: indien u aantoonbaar brandveilige materialen toepast bij een verbouwing is de kans veel groter dat u uw aanpassing niet ongedaan hoeft te maken bij verhuizing.
 

Woonstichting Land van Altena | Prinses Beatrixlaan 2 | 4255 VB Nieuwendijk | 0183 - 40 87 88 | info@landvanaltena.nl