Vergroot/verklein:

Schoon wonen

Hygiëne adviezen

Naast het regelmatig stofzuigen, dweilen en nat afnemen zijn de volgende punten van belang:

  • Verschoon elke dag de vaatdoek, de schuurspons en de hand- en theedoeken.
  • Maak de koelkast eens per week van binnen met een sopje schoon.
  • Bewaar vers vlees in de koelkast.
  • Gebruik bij voorkeur aparte snijplanken voor vlees en groente.
  • Reinig een snijplank waar rauw vlees op heeft gelegen in ieder geval grondig met heet sop voor u er ander voedsel of gebraden vlees op legt.
  • Was altijd uw handen voor en na het bereiden van voedsel. Was ze na het aanraken van rauw vlees nog een keertje extra.

Ruim op!
Zorgen dat het huis en de tuin aan kant zijn; het lijkt zo vanzelfsprekend. Regelmatig opruimen maakt dat u zich veilig door het huis kunt begeven en dat er geen schimmels en bacteriën onder de rommel kunnen groeien. Met een bijgehouden tuin doet u niet alleen uzelf een plezier, maar ook de buurt. Toch is het niet voor iedereen even vanzelfsprekend om huis en tuin bij te houden. Hebt u er moeite mee, zoek dan hulp. Vraag een familielid of goede vriend om u een keer te helpen of tips te geven voor het bijhouden van huis en tuin. En als u door de bomen het bos niet meer zit, zoek dan professionele hulp.

Schoonmaaktip voor kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen vragen nauwelijks onderhoud. Ze zijn bestand tegen weer en wind en behouden nagenoeg hun kleur. Schoonmaken kan men de kunststof kozijnen gewoon met water, spons en zeem. Hardnekkig vuil verdwijnt met een niet-schurend schoonmaakmiddel. Gebruik nooit aceton, benzine, vlekkenwater, remover, terpentine, petroleum of andere agressieve stoffen. Die kunnen het kunststof namelijk aantasten. Ook schilderen is schadelijk voor het materiaal.

Het reinigen van kranen en handdouche
Door kalk in het water slibben de douchekop en het uiteinde van de kraan dicht. U kunt dit herkennen aan de onregelmatige en vaak schuine waterstralen. Schroef de douchekop of straalbreker (zit aan het uiteinde van de uitloop van de kraan) los en leg deze enige tijd in schoonmaakazijn. Om vervelende kalkaanslag van de kranen te verwijderen, kunt u er in azijn gedrenkte papieren zakdoekjes omheen doen. U kunt de kraan een uur of twee later met water afspoelen.

Voorkom stank uit afvoerputjes
In het afvoerputje of in de afvoerbuis van douche, gootsteen, wastafel en wasmachine dient constant water te staan. Dit water dient als een afsluiting tegen de stank uit de afvoer. Als de afvoer lang niet gebruikt is, kan het water verdampt zijn en gaat het putje stinken. Die stank verdwijnt als de afvoer met water gevuld wordt. Door daar een paar druppels slaolie aan toe te voegen bereikt u dat het water minder snel verdampt en in de winter niet zo gauw bevriest.

Voorkom groene aanslag op betonnen tegels
Groene aanslag op tegels en straatstenen kan het gevolg zijn van een slechte afwatering. Door langdurige vochtigheid ontstaat er algengroei. Met het kokende afgietsel van aardappelen kunt u de groene aanslag te lijf. Giet het over de tegels, laat het even inweken en borstel het dan schoon. Mocht u de afwatering willen verbeteren door het terras of straatje opnieuw te leggen, zorg dan voor een verloop van minimaal 1 cm per meter.

Stickers verwijderen
Verwarm de stickers met een haarföhn. De lijm wordt door het verwarmen zacht en de sticker is gemakkelijk los te peuteren. Lijmresten kunt u verwijderen met spiritus of een speciale stickerverwijderaar.

Goedkope schimmelvreter
Er komen steeds meer nieuwe schoonmaakmiddelen op de markt voor de behandeling van speciale problemen. De schimmelvreter is zo’n nieuw product. Het is een middel om algen en schimmels tussen de voegen van badkamers te verwijderen. Een schimmelvreter blijkt niets anders te bevatten dan verdund bleekwater. Voor een liter gewoon bleekwater betaalt u een euro, de schimmelvreter kost ruim vijfentwintig euro per liter. De keuze lijkt ons dan niet meer zo moeilijk……

Woonstichting Land van Altena | Prinses Beatrixlaan 2 | 4255 VB Nieuwendijk | 0183 - 40 87 88 | info@landvanaltena.nl