Vergroot/verklein:

Gas, water en elektra

Gaslucht
Als u gas ruikt moet u vuur en vonken vermijden. Zelfs het gebruiken van een lichtschakelaar kan een vonkje veroorzaken. Doe dat dus niet! Zet direct alle deuren en ramen open. Zet uw gasstel, geiser en cv-ketel uit. Als u gas blijft ruiken sluit dan de hoofdkraan in de meterkast en bel het landelijke storingsnummer voor gas en stroom 0800 9009.
EnergieVeilig

Waterlekkage
Een kapotte waterleiding komt niet vaak voor, maar kan toch gebeuren. U kunt dan het beste als volgt handelen:

  • Sluit de hoofdkraan in de meterkast of onder het kruipluik.
  • Draai alle kranen open, zodat al het water uit de leidingen stroomt.
  • Koppel de wasmachine los en draai de kraan open, met een emmer eronder.
  • Plaats een bak onder de aftapkraan bij de hoofdkraan en draai deze open.
  • Neem contact op met onze technische dienst voor het herstel van de waterleiding. Blijft de lekkage voortduren ondanks de hierboven genoemde maatregelen dan is er sprake van een lekkage aan de (hoofd)waterleiding. Bel dan naar de storingsdienst van Brabant Water 073 6838000.

Geen elektriciteit
Valt de stroom in uw woning helemaal uit, ga dan eerst na of dit alleen bij u het geval is. Zit de hele straat zonder stroom dan is het enige wat u kunt doen het landelijke storingsnummer bellen voor gas en stroom 0800 9009.

Is de stroom alleen (in een deel van) uw woning uitgevallen doe dan het volgende:

Groepenkast met stoppen
Een stop waar het gekleurde palletje uit ligt, moet vervangen worden. Zet de hoofdschakelaar of de betreffende groepsschakelaar uit. Draai de houder van de stop los en vervang de stop door een nieuwe met hetzelfde aantal ampères (het palletje moet dezelfde kleur hebben). Schakel de hoofdschakelaar of de groepsschakelaar weer in en indien aanwezig de aardlekschakelaar.

Groepenkast met automatische zekeringen
Bij een zekering die uitgeklikt is, staat het knopje in een andere stand dan bij de andere zekeringen. U kunt eenvoudig het knopje terugklikken. Deze zekeringen kunnen niet kapot gaan, ze schakelen alleen uit.

Kortsluiting
Wanneer dezelfde stop of zekering er enige tijd later weer uitspringt, is er hoogstwaarschijnlijk in uw woning een apparaat dat kortsluiting veroorzaakt of is er sprake van overbelasting. Handel als volgt: Ga na welke apparaten aangesloten zijn op de groep die problemen veroorzaakt. Haal de stekkers van al deze apparaten uit de stopcontacten. Vervang de stop of schakel de zekering weer in. Sluit uw apparaten één voor één weer op de stroom aan. Op het moment dat de stop of de automatische zekering weer (uit)springt, weet u welk apparaat defect is. Overbelasting ontstaat als u teveel apparaten op één groep gebruikt. Het is dan verstandig stoomverslindende apparaten zoals afwasmachine, magnetron, wasmachine, droger of elektrische oven niet gelijktijdig te gebruiken of ze op verschillende groepen aan te sluiten

€ 45,00 voorrijdkosten bij stroomstoring
U kunt bij een stroomstoring natuurlijk ook direct onze hulp inroepen. Maar als u het probleem eenvoudig zelf op had kunnen lossen zullen wij u wel kosten in rekening brengen. Die bedragen € 45,00 (prijspeil juli 2011), contant af te rekenen met de monteur. Eventuele kosten voor een reparatie zitten daar nog niet bij in.
Storingen veroorzaakt door een mankement aan de standaardinstallatie lossen we uiteraard gratis voor u op.

Kinderen en elektriciteit
Houdt kleine kinderen uit de buurt als u met elektriciteit bezig bent. Zij kunnen voor de meest onverwachte verrassingen zorgen. En ze zijn vaak slimmer dan u denkt. Waarschijnlijk hebt u alle stopcontacten op hun reikhoogte al voorzien van veiligheidsplaatjes. Maar beveilig de hoger geplaatste stopcontacten ook maar meteen, want vandaag of morgen staan uw kinderen opeens op een krukje of een stoel.

Landelijk storingsnummer voor gas en stroom: 0800 9009

Storingsdienst van Brabant Water: 073 6838000

Woonstichting Land van Altena | Prinses Beatrixlaan 2 | 4255 VB Nieuwendijk | 0183 - 40 87 88 | info@landvanaltena.nl