Vergroot/verklein:

Ventileren

Veel mensen denken dat ventileren geld kost, omdat hiermee de warmte het raam uitvliegt. Dat is een misverstand. Met goed ventileren bespaart u juist op uw energiekosten! Door ventileren verdwijnt de vochtige lucht uit de woning en maakt plaats voor droge lucht. Deze warmt aanzienlijk sneller op, waardoor uw ketel niet onnodig hard hoeft te stoken. Bovendien is ventileren van essentieel belang voor een goed leefklimaat in uw woning. De ventilatieroosters in uw woning moeten daarom altijd open staan. Daarnaast moet u ze ook twee keer per jaar schoonmaken.

Mechanische ventilatie
Als uw woning over mechanische ventilatie beschikt, zet deze dan standaard in de middelste stand. Draai de schakelaar naar de hoogste stand als u gaat koken of douchen en zet dan ook de ramen op een kier. Een half uur na het douchen of koken, kunt u de schakelaar weer op de middelste stand zetten. Als u langere tijd afwezig bent, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, zet u de schakelaar op de laagste stand. Ook als u mechanische ventilatie heeft, blijft het nodig om geregeld de ramen open te zetten om te luchten.

Natuurlijke ventilatie
Hebt u geen mechanische ventilatie, dan is luchten nog veel belangrijker. Zet daarom regelmatig de ramen open, niet alleen in de slaapkamers, maar ook in de woonkamer. Bij voorkeur dagelijks zo’n 20 minuten en twee ramen tegen elkaar. Om onnodig energieverlies te voorkomen kunt u het beste een half uurtje van tevoren de radiatoren dichtdraaien. Laat de ventilatieroosters altijd open staan!

Ventilatieroosters schoonmaken
Je staat er niet altijd bij stil, maar ook ventilatieroosters worden vuil. Daardoor gaan ze slechter werken. Maak ze daarom af en toe schoon, bijvoorbeeld twee keer per jaar. Begin met de stofzuiger en verwijder daarna het afdekkapje en het eventuele gaasje. Reinig dat met water en een beetje schoonmaakmiddel. Daarna plaatst u het gaasje en het kapje weer terug.

Ventilatietips

  • Zet na een douche een raampje open of zet de ventilator aan. Doe dit minimaal 2 uur. U voorkomt hiermee, dat er vocht- en schimmelplekken op de muren en plafonds komen.
  • Laat na het koken de afzuigkap nog een kwartier aanstaan. Maak de metalen roosters op tijd schoon of vervang tijdig de kunststof- en koolfilters. Op deze manier hebt u het minste last van kookluchtjes en vocht.
  • Houd klapraampjes en ventilatieroosters altijd iets open. Ook in de winter. Aan rokers wordt geadviseerd om extra te ventileren.
  • Zorg ervoor dat roosters in de kruipruimte en spouwmuren open zijn.

Woonstichting Land van Altena | Prinses Beatrixlaan 2 | 4255 VB Nieuwendijk | 0183 - 40 87 88 | info@landvanaltena.nl